Udruga žena Breza
Početna Brezje u prošlosti Mjesni odbor NK Hajduk DVD Brezje SD Zelenbor Udruga žena Breza Izdavaštvo Foto galerija Video galerija Brezijada Kontakt Literatura i izvori  

2008.

Udruga žena ''Breza'' iz Brezja nastavlja sa svojim aktivnostima i ove godine. Dobru suradnju imamo sa svim udrugama koje djeluju u našoj općini, a želja nam je uspostaviti suradnju s udrugama izvan naše općine koje se bave sličnom djelatnošću. Zdravlje nam je najbitnije pa sukladno tome ne odustajemo od sportske rekreacije koju provodimo ponedjeljkom i četvrtkom u prostorijama DVD-a Brezje. U sportskim takmičenjima osvajamo niz nagrada, npr.na Jurjevskim danima 2007. u Zasadbregu u ukupnom plasmanu 2. mjesto te u potezanju užeta 1. mjesto,pikado Rekreacija na selu 2007. u Podravskim Sesvetama 1. mjesto, Međimurski festival sportske rekreacije u Pleškovcu 2007. - skakanje u vreći 3.mjesto, tjeranje obruča 3. mjesto, potezanje užeta 1.mjesto... Organizator smo ovogodišnjeg turnira u stolnom tenisu (29.03.2008.), gdje je sudjelovalo 44 natjecatelja iz udruga koje djeluju u općini Sv. Juraj na Bregu. Na turniru zauzimamo visoka mjesta i to 1. i 2.mjesto u kategoriji za žene. Za prva tri mjesta u kategoriji za žene i muškarce organizator je osigurao medalje i prigodne nagrade. Radionice za žene provodimo uoči prigodnih blagdana. Tako nam je tema ovog puta bila ''Uskrs'' što nam je bila prigoda da pokažemo što smo naučile na prethodnim satovima heklanja. Ovog puta žene su heklale na prazno jaje te su bojama oslikavale jaja u raznim prigodnim motivima. Također organiziramo i izložbe ručnih radova. U našoj udruzi nezaobilazna su nam djeca pa ih zato uključujemo u sve naše programe prilagođene njihovu uzrastu, kao npr. sportska natjecanja, likovne radionice, priprema priredbe za Majčin dan i radne akcije. Zaštitni znak udruge je zeleni list breze, stoga nam je ekologija,

odnosno ljepota našeg Brezja i te kako važna. Odazivamo se na sve radne akcije u našem mjestu i nastojimo očuvati ljepotu našeg Brezja uz čišćenja okoliša i sadnju cvijeća. Udruga «Breza» organizator je velikog hodočašća u Rim u kojem ce sudjelovati pedesetak građana početkom listopada ove godine. Krajem lipnja ove godine organiziramo kamp za djecu (igraonice) u trajanju od tri dana. Prvi dan predviđena je igra na engleskom jeziku, drugi dan ekologija te treći sportski dan. Sva tri dana s djecom ce raditi stručne osobe. Proštenje u Brezju obilježit ćemo izložbom dječjih likovnih radova. Godina nam je ispunjena nizom aktivnosti, koje treba realizirati. Zato ne namjeravamo stati, već  pozivamo članice na suradnju, a one koje to još nisu, mogu postati u bilo koje vrijeme uz dobru volju kako bi svojim idejama doprinijele što kvalitetnijem radu udruge. Dođite! Svi ste dobro došli!

Spomenka Barlek

 

2007.

Udruga žena iz Brezja na svojoj prvoj skupštini održanoj 23. ožujka ove godine dobiva ime udruga žena ''Breza'' Brezje. Zaštitini znak udruge je list breze. Udruga je organizirana kao nevladina i nepolitička organizacija osnovana s ciljem poticanja, razvijanja i unapređivanja kulture, održavanja tradicionalnih običaja i navika kulturološkog značaja s karakteristikama za naše područje, održavanje sportskih aktivnosti, rješavanje problema socijalne i ekološke tematike te očuvanje etno baštine na području općine Sveti Juraj na Bregu i Međimurske županije. Članom udruge može postati svaka fizička i pravna osoba koja želi sudjelovati u radu udruge. Članom se postaje dobrovoljnim upisom i uplatom članarine. Udruga do sada broji tridesetak članova. Na Skupštini je za predsjednicu izabrana Spomenka Barlek, dok je tajnica Štefanija Kozar. Blagajnica je Mirjana Klobučarić, a Nadzorni odbor čine Marija Miko, Katica Šafarić i Nevenka Heđa. Udruga ''Breza'' kroz godinu provodi vježbe oblikovanja uz vodstvo Štefanije Damjanović. Vježbe se provode ponedjeljkom i četvrtkom od 20 do 21 sata, a članice su sudjelovale i na pohodima na Ivanščicu i Ravnu Goru. Četvrtkom se od 19 do 20 sati organizira besplatni tečaj heklanja kojeg vodi Katarina Obadić. Da bi okoliš oko kapelice izgledao što ljepše članice udruge sa školskom djece prije Uskrsa sade cvijeće. Streljački klub ''Zelenbor'' bio je u Maloj Subotici 22. travnja domaćin prvenstva Hrvatske, a članice udruge su ispekle kolače za sportaše kojima su naši strijelci bili domaćini. Uz Jurjevske dane Općine od 21. do 23. travnja članice su prijavile ekipu koja se natjecala u Zasadbregu. Na sportskim igrama ekipa iz Brezja u ukupnom plasmanu osvaja drugo mjesto (u potezanju užeta prvo) te dobiva pehar. U Zasadbregu je organizirana i izložba ručnih radova.

Uoči Majčinog dana 05. svibnja djeca iz Brezja sudjeluju u izradi čestitki. U radionici sudjeluje četrdesetak djece. Povodom Majčina dana priređena je priredba na kojoj sudjeluju djeca iz vrtića Žibeki i školska djeca kroz igru, ples, igrokaz i recitacije. Cilj priredbe bio je proglašenje ''Naj majke'' Brezja koju su izabrale članice udruge. Kriterij odabira bio je neumornost, požrtvovnost, odricanje, bolest, odanost i ljubav. Među kandidatkinjama je bila i g. Ana Strah. Ljubav koju ona daruje svojoj bolesnoj kćeri Blaženki neograničena je. Uz sve ostale obveze koje ju prate ulaže puno snage, vremena i odricanja te se sva predaje djetetu. Naravno uz veliku potporu svoje obitelji koja u svemu sudjeluje zajedno s g. Anom. ''Naj majku'' Brezja proglasili su predsjednica udruge Spomenka Barlek, tajnica Štefanija Kozar, predsjednik MO Brezje Anđelko Nagrajsalović i načelnik općine Sveti Juraj na Bregu Davor Križaić. Uz pomoć dobrovoljnih priloga uručeni su i prigodni pokloni.

Za ovu godinu udruga žena ''Breza'' nastojat će i dalje obavljati svoje zacrtane aktivnosti: suradnja u radu udruge sportske rekreacije ''Sport za sve'' Sveti Juraj na Bregu, sudjelovanje na Međimurskom festivalu sportske rekreacije, krajem šestog mjeseca planira se izlet za članove udruge i građane općine Sveti Juraj na Bregu, do kraja godine organizirati pomoć starijim i bolesnim stanovnicima u Brezju u čišćenju stana ili dvorišta, organizirati tečaj informatičke pismenosti za članice udruge te sudjelovati u pripremanju Božićnog koncerta. Planova ima jako puno, a za njegovo ostvarenje je potrebno izdvojiti jako puno slobodnog vremena. Da bi zacrtani ciljevi bili i ostvareni pozivaju se sve žene dobre volje da se pridruže te da podare svoje slobodno vrijeme udruzi žena ''Breza'' kako bi svojim idejama doprinijeli još boljem radu. Dođite – sve ste dobrodošle.

Spomenka Barlek


Sadnja breze na dan osnutka udruge


2006.

Udruga žena Mjesnog odbora Brezje započela je s radom 23. ožujka 2006. Udruga će raditi do jeseni kao pilot projekt s voditeljicom Ružicom Hergotić te uz pomoć vjećnice općine Sveti Juraj na Bregu Štefanije Kozar. Na prvom sastanku, na kojem je bila nazočna Vlatka Kovačević, bio je naznačen cilj rada i aktivnosti te početak rada s aktivnošću Sport za sve. Odazov mještanki Brezja bio je vrlo dobar. S aktivnošću Sport za sve započelo se idućeg tjedna vježbanjem ponedjeljkom i četvrtkom od 20 sati uz veliku prisutnost i volju mještanki. Povodom dana Općine Sveti Juraj na Bregu zajedno s načelnikom Zoranom Šarićem organiziran je posjet starijim osobama koje su dobile skroman poklon koje je udruga sam financirala. Članice udruge posjetile su bolesnu Mariju Vuković, najstariju osobu Rozaliju Hergotić, bolesnog i u prošlosti vrlo aktivnog Ivana Katanca te aktivnog mještanina i člana DVD-a Ivana Buhanca. Mješatni koje je udruga posjetila bili su vrlo sretni i ganuti posjetom. Na dan Općine organizirana je izložba ručnih radova i starijih predmeta uz degustaciju domaćih i starinskih kolača te doček gostiju u narodnim nošnjama. Ovom izložbom uljepšana je dvorana u kojoj je priređena svečana priredba, a i poglavarstvo općine Sveti Juraj na Bregu bilo je ugodno iznenađeno. 07. svibnja 2006. održano je predavanje o eko proizvodnji povrća. Cilj udruge je aktivirati žene u problematiku našeg mjesta s druženjem i eventualno rješavanjem problema konkretnim radom i stručnim savjetima, savjetima o samostalnosti žene te o odlučivanju i rješavanju problema.

Štefanija Kozar